Oksidatif Stres, Prostaglandinler, Sitokinler ve Katarakt Cerrahisi
Düşük Enerjili Bir Lazeri Dahil Etmek Nasıl Faydalı Olabilir?
JODHBIR S.MEHTA, BS c (HONS), MBBS, PhD, FRCO phth , FRCS(Ed), FAMS TARAFINDAN
Lazer katarakt cerrahisi, on yıldan fazla bir süredir geleneksel katarakt cerrahisine uygulanabilir bir alternatif olmuştur. Enflamasyon yönetimi, ameliyat türünden bağımsız olarak önemini korumaktadır: Sadece kornea ödemi ve merkezi makula kalınlığını etkilemekle kalmaz, aynı zamanda günümüz hastalarının görsel iyileşme ve ameliyat sonrası ağrıların azalması konusunda yüksek beklentileri vardır, böylece günlük aktivitelerine en kısa sürede dönebilirler. katarakt ameliyatından sonra mümkündür. Bir avuç femtosaniye lazerle Katarakt cerrahisinde çok sayıda adıma yardımcı olmak için bugün mevcut olan platformlar ve bir nanosaniye platform, cerrahlar ve uygulamaları için her bir platformun faydalarını göz önünde bulundurmak ve bunlardan birinin dahil edilmesinin kendi hastaları için üstün cerrahi sonuçlar üretmeye nasıl yardımcı olabileceğini düşünmek önemlidir. hastalar.
Düşük enerjili lazerin (Femto LDV Z8, Ziemer) kornea cerrahisi 1 ve katarakt cerrahisindeki faydalarını kanıtlayan bir dizi çalışma yürüttüm. 2 Femto LDV Z8 ile ilgili yeni klinik verilerin ortaya çıkmasıyla birlikte, son yıllarda ve aylarda bu düşük enerjili lazerin katarakt cerrahisinde daha fazla faydası gün yüzüne çıkıyor. Örneğin, vaka kontrollü bir çalışmada, Femto LDV Z8 ile lazer katarakt cerrahisinden sonra 1 günlük postoperatif düzeltilmiş uzak görme keskinliğinin, geleneksel fakoemülsifikasyondan sonra olduğundan önemli ölçüde daha iyi olduğu daha önce gösterilmişti. 3 Buradaki gösterge, O halde, Femto LDV gibi düşük enerjili bir lazer platformunun erken görsel rehabilitasyonda avantajlar sunabileceği. Ayrıca, düşük enerjili bir lazerin, yüksek enerjili lazerlere kıyasla prostaglandin dalgalanmasının derecesini potansiyel olarak azaltabileceği (Şekil 1) ve karşılığında oksidatif stresi azaltabileceği (prostaglandinler, oksidatif stres ve diğer inflamasyon hakkında daha fazla bilgi için) varsayılmıştır. göstergeler, bkz. Tablo).
Yakın zamanda Femto LDV Z8 ile geleneksel ve lazer destekli fakoemülsifikasyondan sonra oksidatif stres, prostaglandin E2 (PGE2) ve sitokin seviyelerini karşılaştırmak için bir deneme yaptım. 4 Bir hasta kohortuna ayrıca, femtoz tedavisi alan gözlere ameliyat öncesi topikal NSAID verildi.
ond tedavi. Kısacası, fakoemülsifikasyonlu geleneksel katarakt cerrahisi ile karşılaştırıldığında, Femto LDV Z8’in önemli ölçüde daha yüksek bir PGE2 düzeyi indüklediği ve malondialdehit (MDA) ve sulu alevlenme düzeylerinde anlamlı bir fark olmadığını bulduk.
Ancak Femto LDV Z8 ile kapsülotomi oluşturma, yüksek enerjili sistemlere kıyasla en düşük PGE2 salınımı seviyesine neden olur. Ayrıca, topikal bir NSAID eklenmesinin ameliyat öncesi PGE2 artışını azalttığını ve son olarak, fakoemülsifikasyon sırasında indüklenen oksidatif stres miktarının – hem geleneksel hem de lazer – etkili fakoemülsifikasyon süresi (EPT) ile güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu ve cerrahi tipinden bağımsız olduğunu bulduk. .
SONUÇLAR
Sulu PGE2 ve MDA seviyeleri. Lazer grubunda PGE2 düzeyinin geleneksel gruba (68.8 ±47.6 pg/mL) göre anlamlı derecede yüksek (175.6 ±125.3 pg/mL) olduğunu ve lazer grubunda PGE2 düzeylerinin aşağıdakiler arasında önemli ölçüde azaldığını bulduk. ameliyat öncesi topikal NSAID alan gözler (63.4 ±35.9 pg/mL). Yine, bu, daha yüksek enerjili lazer sistemlerine kıyasla çok daha düşüktür. Ameliyattan hemen sonra tüm gruplarda PGE2 seviyelerinde bir artış vardı (Şekil 2), bu da preoperatif NSAID’nin cerrahinin başlangıcında lazer tedavilerinden sonra PGE2’deki artışı baskıladığını, ancak cerrahi prosedürün sonunda hiçbir etkisinin olmadığını gösteriyor. MDA seviyeleri ile ilgili olarak, topikal bir NSAID kullanımı, lazer ön tedavisinin neden olduğu MDA artışını baskılamadı.
Sitokinler, kemokinler ve büyüme faktörü. IL-1RA konsantrasyonları lazer grubunda geleneksel fakoemülsifikasyon grubuna göre önemli ölçüde daha yüksekti. Yine de, lazer grubuna ameliyat öncesi NSAID verildiğinde, önemli ölçüde daha düşük bir konsantrasyon vardı. bir dizi inflamatuar mediatör. Sitokinlerin, kemokinlerin ve büyüme faktörünün inhibe edilmesi, psödofakik kistoid maküler ödem miktarını sınırlama potansiyeline sahip olduğundan, bu faydalıdır. Femto LDV Z8 ile kapsülotomi oluşturma, yüksek enerjili sistemlere kıyasla en düşük seviyede PGE2 salınımına neden olur. 5-8 Yazar, yüksek enerjili lazer platformları ile 182.1 ile 1911.4 pg/mL arasında değişen PGE2 seviyeleri bildirmiştir. 5,6,9,10 Bu, bildirdiğimiz 175.6 ±125.3 pg/mL düzeyimizden çok daha yüksektir (Şekil 1).
ÇÖZÜM
PGE2 seviyeleri hem lazer katarakt cerrahisi hem de konvansiyonel fakoemülsifikasyondan sonra artar, ancak önemli ölçüde daha yüksek PGE2 seviyeleri tipik olarak lazer katarakt cerrahisinde görülür. Daha önce yüksek enerjili lazer platformları ile bildirilen PGE2 seviyeleri ile karşılaştırıldığında, düşük enerjili lazer, PGE2’nin daha az salınımına neden olur. Topikal bir NSAID eklendiğinde, düşük enerjili lazerde PGE2 salınımı, geleneksel lazerlerde görülen seviyelere daha da düşürüldü. Fakoemülsifikasyon grubu. Fakoemülsifikasyon sırasında indüklenen oksidatif stres, ameliyatın tipiyle değil, EPT ile güçlü bir şekilde ilişkiliydi. Lensin femtosaniye lazer ön tedavisinden sonraki EPT, potansiyel olarak oksidatif stresin azalmasına yol açabilecek şekilde geleneksel katarakt cerrahisinden 11 önemli ölçüde daha kısadır.
Ayrıca lazer grubunun geleneksel fakoemülsifikasyon grubundan daha yüksek konsantrasyonlarda IL-1RA’ya sahip olması da dikkate değerdir. IL-1RA’nın lens epitel hücrelerinin proliferasyonunu baskıladığı gösterildiğine göre, bu, arka kapsül opaklaşmasına karşı savaşta lazer katarakt cerrahisinin bir başka olumlu özelliği olabilir.
Riau AK, et al. nJ- ve muJ-enerji seviyeli femtosaniye lazerlerin karşılaştırmalı çalışması: Flep yapışma gücünün değerlendirilmesi,
- Riau AK, et al. nJ- ve muJ-enerji seviyeli femtosaniye lazerlerin karşılaştırmalı çalışması: Flep yapışma gücünün değerlendirilmesi, stromal yatak kalitesi ve doku tepkileri. Ophthalmol Vis Sci’ye yatırım yapın. 2014;55(5):3186-3194.
- Williams GP, et al. Düşük enerjili, yüksek frekanslı sıvı optik arayüzlü femtosaniye lazer sisteminin lens üzerindeki etkileri kapsülotomi. Sci Rep. 2016;6:24352.
- Pajic B, Cvejic Z, Pajic-Eggspuehler B. Yüksek frekanslı LDV Z8 femtosaniye lazer ile gerçekleştirilen katarakt ameliyatı: Güvenlik,etkinliği ve fiziksel özellikleri. Sensörler (Basel). 2017; pil: E1429.
- Liu Y-C, Setiawan M, Ang M, et al. Sulu oksidatif stres, prostaglandinler ve sitokinlerdeki değişiklikler: geleneksel fakoemülsifikasyona karşı düşük enerjili femtosaniye lazer yardımlı katarakt cerrahisi. J Katarakt Refrakt Cerrahisi 2019;45:196-203.
- Schultz T, Joachim SC, Kuehn M, Dick HB. Femtosaniye lazer yardımlı hastalarda prostaglandin seviyelerindeki değişiklikler katarakt ameliyatı. J Refrakt Cerrahi. 2013;29:742-747.
- Jun JH, Yoo YS, Lim SA, Joo CK. Topikal ketorolak trometaminin %0.45’in intraoperatif miyozis ve prostaglandin üzerindeki etkileri Femtosaniye lazer yardımlı katarakt ameliyatı sırasında E2 salınımı. J Katarakt Refrakt Cerrahisi 2017; 43:492-497.
- Wang L, Zhang Z, Koch DD, Jia Y, Cao W, Zhang S. Ön oda interlökin 1b, interlökin 6 ve prostaglandin E2 içinde femtosaniye lazer yardımlı katarakt ameliyatı geçiren hastalar. Br J Oftalmol 2016;100:579-582.
- Schultz T, Joachim SC, Szuller M, Stellbogen M, Dick HB. NSAID ön tedavisi, femtosaniyede prostaglandin salınımını inhibe eder lazer yardımlı katarakt ameliyatı. J Refract Surg 2015;31:791-794
- Kiss HJ, Takacs AI, Kranitz K, Sandor GL, Toth G, Gilanyi B, Nagy ZZ. Bir günlük preoperatif topikal nonsteroidal anti-inflamatuar ilaç, femtosaniye lazer yardımlı katarakt cerrahisi sırasında intraoperatif prostaglandin seviyesinin yükselmesini önler. Curr Eye Res. 2016;41:1064-1067.
- Nishi O, Nishi K, Ohmoto Y. Effect of interleukin 1 receptor antagonist on the blood-aqueous barrier after intraocular lens
implantation. Br J Ophthalmol. 1994;78:917-920. - Dick, H. B. ve T. Schultz Lazer destekli ve geleneksel fakoemülsifikasyon katarakt cerrahisinin gözden geçirilmesi. Oftalmol Ter. 2017;6(1):7-18.
JODHBIR S. MEHTA, BS c (Hons), MBBS, Ph D, FRCO phth , FRCS(E d ), FAM Baş, Kornea ve Dış Göz Hastalıkları Bölümü; Kıdemli Danışman, Refraktif Cerrahi Departmanı, Singapur Ulusal Göz Merkezi Başkan, Doku Mühendisliği ve Kök Hücreler Grubu, Singapur Göz Araştırma Enstitüsü
[email protected]
Finansal açıklama: Seyahat desteği (Ziemer